Cum devii un Manager Spa  fără cusur și bine plătit

În calitate de manager spa, vei juca un rol foarte important în operațiunile de zi cu zi ale departamentului.

Trebuie să îți dai toată silința în a  menține și a  motiva  întreaga echipă și să fii capabil să creezi o cultură a grijii,  atenției și a excelenței serviciilor în rândul angajaților.

E nevoie să dezvolți și să implementezi obiective, politici și proceduri operaționale eficiente, inclusiv să dezvolți planificarea strategică pe termen scurt, mediu și lung.

Tu ești cel care are viziunea asupra întregului business spa, și cel care dă direcția, cu claritate și asumare. 

 • Să creezi alături de echipa ta experiența memorabilă pe care o doresc clienții tăi
 • Să dezvolți permanent o cultură a ospitalității.
 • Să dezvolți și să implementezi un program foarte clar al produselor profesionale și de retail.
 • Ești în prima linie când vine vorba de a rezolva situațiile mai complexe cu oaspeții.
 • Te asiguri constant că se menține și întreține curățenia în toate zonele spa-ului – proceduri standard de curățenie
 • Te asiguri constant că spa-ul îndeplinește toate normele de siguranță pentru oaspeți și echipă.
 • Efectuezi inventarul în fiecare lună
 • Creezi și urmărești rapoartele financiare 
 • Participi sau creezi cu echipa, planul de marketing pe 12 luni. Îl adaptezi ori de câte ori e nevoie, cu instrumente clare și măsurabile
 •  Echipa are nevoie de feedback constant și de măsurarea performanțelor. În funcție de asta, iei măsurile necesare.
 • Creezi grila de salarizare și comisionare a fiecărui membru
 • Propui oferte sezoniere și oferte ad-hoc pentru creșterea și optimizarea 
 • Reprezinți imaginea spa-ului
 • Oferi soluții și te adaptezi la nevoile și cerințele oaspeților
 • Responsabil cu motivarea și training-ul constant al echipei.
 •  Pregătești planul financiar și de business al spa-ului
 • Aduni informații și ești constant conectat la tendințele lumii spa.
 • Cunoști toate procedurile și serviciile spa (terapii, software)
 • Ești dedicat și prezent activ în spa.
 • Faci research constant despre tendințele și evoluția lumii spa
 • Job-ul tău este și în afara job-ului 🙂

A deveni manager de spa necesită o combinație de abilități, experiență și calificări relevante. Iată câțiva pași pe care îi puteți urma pentru a urma o carieră ca manager spa:

 1. Să dobândești experiență în industria spa: începe prin a lucra într-un spa sau o unitate de wellness pentru a înțelege operațiunile și dinamica industriei. Această experiență te va ajuta să dezvolți o bază solidă și să te familiarizezi cu practicile de management spa.
 2. Obține educație relevantă: ia în considerare obținerea unei diplome sau a unei certificări în managementul spa sau într-un domeniu conex, cum ar fi managementul ospitalității sau administrarea afacerilor. Aceste programe/cursuri îți pot oferi cunoștințe și abilități valoroase specifice administrării unui spa.
 3. Dezvoltă abilități de conducere și manageriale: în calitate de manager spa, vei fi responsabil pentru supravegherea personalului, gestionarea operațiunilor și asigurarea unei experiențe de înaltă calitate pentru oaspeți. Concentrează-te pe dezvoltarea abilităților de conducere, comunicare, rezolvare de probleme și organizare pentru a gestiona eficient operațiunile și echipa spa-ului.
 4. Familiarizează-te cu reglementările industriei spa: Află despre cerințele legale și de reglementare specifice industriei spa, cum ar fi standardele de sănătate și siguranță, cerințele de licențiere și conformitatea cu reglementările locale. Aceste cunoștințe te vor ajuta să conduci un spa într-o manieră conformă și etică.
 5. Construiește conexiuni: participă la evenimente din industrie, alătură-te unor asociații profesionale și creează relații cu alți profesioniști din industria spa. Construirea de relații și conexiuni poate deschide oportunități de dezvoltare în carieră și de învățare de la persoane cu experiență.
 6. Dezvoltă-ți abilități de business: înțelegerea laturii de business a managementului spa este crucială. E nevoie să ai înțelegere financiară, de marketing și servicii pentru clienți pentru a conduce eficient operațiunile spa și a atrage și păstra clienții.
 7. Rămâi la curent cu tendințele din industrie: e nevoie să cunoști cele mai noi tendințe, progrese și inovații din industria spa. Aceste cunoștințe te vor ajuta să rămâi competitiv și să adaptezi ofertele și serviciile spa-ului pentru a satisface cerințele în schimbare ale clienților.

Pentru a deveni un manager de spa necesită timp și experiență. E necesar să profiți de oportunitățile de învățare, să fii deschis la noile provocări și să te străduiești continuu să-ți îmbunătățești abilitățile și cunoștințele în domeniu.

 

Cum este locul de muncă al unui manager de spa?

Locul de muncă al unui manager de spa este de obicei un mediu dinamic și divers, care se învârte în jurul operațiunilor zilnice ale centrului de spa sau wellness. 

Biroul managerului spa servește drept hub central unde sunt gestionate sarcinile administrative. El se ocupă de programarea, coordonarea personalului, întrebările clienților și chestiunile financiare. Biroul este, de asemenea, locul în care managerul planifică strategiile de marketing, analizează valorile de performanță și asigură conformitatea cu reglementările din industrie și standardele de sănătate. În plus, managerul spa interacționează cu clienții care pot avea acces la biroul acestuia  pentru întâlniri, feedback sau rezolvarea oricăror chestiuni, situații neplăcute etc.

Dincolo de birou, managerii spa sunt văzuți frecvent în spa, supraveghind operațiunile de zi cu zi și menținând o prezență vizibilă pentru clienți și personal. Ei lucrează în legătură directă cu echipa,  asigurând un flux de lucru fluid, și servicii excelente clienților. Deoarece managerii spa pun un accent puternic pe crearea unei atmosfere primitoare și senine, ei pot participa la amenajarea decorațiunilor spa, a ambianței și la amenajarea unor zone de relaxare pentru clienți.

Datorită naturii orientate către clienți a industriei spa, managerii de spa interacționează în mod regulat cu clienții, punând întrebări, asigurându-le confortul și rezolvând orice probleme care pot apărea. Ei se străduiesc să cultive o experiență pozitivă și relaxantă pentru clienți, asigurându-se că se simt îngrijiți și apreciați.

În plus, managerii spa participă adesea la întâlniri cu conducerea sau cu directorii, discutând despre performanța financiară, strategiile de marketing și planurile de business pe termen lung. 

 

Abilitățile unui Spa Manager 

Abilitățile managerului spa sunt un set de trăsături sau abilități care ajută pe cineva să reușească să conducă și să supravegheze operațiunile unui spa. 

Aceste abilități sunt o combinație de soft skills, care sunt trăsături comune care ajută în orice industrie, și hard, care sunt specializate în acest domeniu, iar oamenii în roluri de management au dezvoltat adesea aceste abilități de-a lungul mai multor ani. 

Deținerea acestor abilități le permite managerilor de spa să se adapteze la multe situații unice și să depășească diferitele provocări pe care le pot întâlni în timpul administrării unui spa.

Mai multe aptitudini te pot face un manager de spa de succes. Aceste abilități pot varia în funcție de tipul de spa pe care îl gestionezi. De exemplu, un spa mare poate necesita ca cineva să aibă o experiență vastă de conducere pentru a-și dezvolta abilități solide de conducere. 

Iată o listă cu abilitățile pe care managerii de spa le au adesea:

 1. Atenția la detalii

Atenția la detalii este esențială în industria spa. Clienții care merg la spa uneori caută tratament pentru ceva care îi afectează sau încearcă să îmbunătățească modul în care arată sau cum se simt. Din acest motiv, este important ca managerii de spa să aibă mare grijă atunci când clienții ajung în spa, să primească serviciul care se potrivește cu nevoile lor. Managerii spa pot verifica, de asemenea, camerele înainte ca un client să intre și să poată găsi ceva care trebuie reparat sau curățat rapid pentru a face atmosfera mai potrivită pentru nevoia și experiența pe care și-o dorește clientul.

 1. Organizarea

A fi organizat îi poate ajuta pe managerii spa să programeze mai eficient programul de lucru al echipei. Abilitățile organizatorice pot fi vitale pentru a se asigura că un manager spa menține afacerea în funcțiune la eficiența maximă. Managerul, de asemenea, trebuie să fie atent la toate procedurile operaționale și de gestiune a spa-ului.

 1. Abilități Interpersonale

Crearea unui mediu de lucru reconfortant și colaborativ este un factor important în industria spa. În calitate de manager spa, menținerea unor bune relații de lucru cu membrii echipei și clienții ajută la crearea unui mediu de lucru pozitiv. De asemenea, pentru că vei interacționa zilnic cu oaspeții, e necesar să ai abilități interpersonale excelente care să exprime o atmosferă relaxantă în care sunt bine primiți.

 1. Marketing

Pentru a menține un centru spa în funcțiune și pentru a menține un flux consistent de oaspeți, managerul spa trebuie să înțeleagă foarte profund practicile de marketing. Acest lucru poate însemna oferirea de reduceri la momentul oportun, crearea de oferte speciale pentru a aduce oaspeții în spa sau gestionarea conturilor de rețele sociale. Având abilități de marketing îl susține pe manager să îmbunătățească vânzările și rezervările pe care le face spa-ul lor.

 1. Leadership

Un lider bun este cineva care poate asculta în mod activ, are empatie, gândește strategic și este un excelent comunicator, așa că managerii spa folosesc des această abilitate. Dacă nu ai nicio experiență managerială anterioară, îți poți prezenta abilitățile de conducere pe care le-ai dezvolta în joburile anterioare.

 1. Rezolvarea problemelor

Problemele pot apărea sub diferite forme în industria spa. O problemă comună cu care se poate confrunta un manager de spa poate să aibă legătură cu un client nemulțumit, conflicte de programare, probleme de întreținere/curățenie, probleme de inventar sau conflicte cu personal. 

A fi capabil să rezolvi aceste probleme sau să găsești soluții creative este o abilitate importantă pentru un manager spa.

 1. Luarea deciziilor

Managerii spa sunt responsabili pentru angajarea personalului care oferă servicii în cadrul unui spa. Crearea unui echipe spa necesită abilități puternice de luare a deciziilor și de selecție

A fi puternic în acest sens poate ajuta la asigurarea că spa are un personal productiv și resurse pentru a-și servi clienții.

 

Cum să îți îmbunătățești abilitățile ca să devii un managerului spa  fără cusur

Iată câteva modalități prin care îți poți îmbunătăți abilitățile pentru a te califica pentru o poziție de manager spa:

 1. Găseștei un mentor

Găsirea unui mentor bun te poate ajuta să progresezi în carieră. Un mentor te poate ajuta în situații în care nu ai mai fost niciodată sau te poate asculta atunci când te confruntați cu situații dificile și îți poate oferi sfaturi bune. Încearcă să găsești un mentor pe care să-l urmărești, mai ales dacă tocmai îți începi cariera. Acest lucru te ajută să obții experiență din lumea reală și să vezi cum sunt gestionează diverse tipuri de situații. Un mentor poate fi un fost manager sau un alt profesionist pe care îl cunoști și care de multe ori are mulți ani de experiență în domeniu.

 1. Urmează un curs

Există programe educaționale care te pot ajuta să îți îmbunătățești abilitățile soft și tehnice în orice industrie. 

Caută acel curs care ți se potrivește ție, înainte de a aplica la un job. 

Să arăți că ai dorința de a învăța căutând formare independentă, poate arăta bine pe CV-ul tău.

 1. Cere feedback

O altă modalitate excelentă de a-ți îmbunătăți abilitățile de manager de spa este să ceri feedback colegilor și clienților. Astfel poți  să afli care sunt punctele tale tari și punctele slabe.

De exemplu, un asistent manager ar putea avea o perspectivă despre cum să optimizezi mai bine programul sau un client îți poate spune modalități prin care să îți îmbunătățești limbajul corpului atunci când interacționezi cu ei.

Și acum revin la un aspect esențial în a deveni un Manager Spa cu adevărat bun și bine plătit – PREGĂTIREA ȘI FORMAREA

Aici există 2 variante:

 1. Fie ai experiență ca manager spa
 2. Dorești să urmezi un curs pentru a ocupa această poziție – https://www.spaplus.ro/spa-management-training/

 

Newsletter

Sunt de acord ca acest website să salveze și utilizeze datele mele personale

Articole recente

Vrei să ai succes în dezvoltarea business-ului SPA?

Abonează-te la newsletter-ul nostru și stai la curent cu ultimele noutăți din industria SPA. BONUS, vei primi un eBook gratuit care te va ajuta să-ți dezvolți business-ul SPA.